Syubhat

Menjawab Pembodohan Isu Poligami

Poligami bermaksud berkahwin lebih daripada seorang dalam satu masa. Ia terbahagi kepada dua iaitu poligini dan juga poliandri. Poligini dapat didefinisikan seorang suami berkahwin lebih daripada seorang isteri di dalam suatu masa. Manakala poliandri adalah seorang isteri berkahwin lebih daripada seorang suami dalam suatu masa. Poliandri ditegah sama sekali di dalam Islam.

No photo description available.

Al Quran Tidak Memperkenalkan Poligami

Antara perkara yang perlu diakui adalah, orang lelaki fitrah diri mereka adalah berpoligami manakala perempuan pula sifatnya monogami. Tanyalah mana-mana lelaki sekalipun nescaya mereka pernah terfikir untuk berpoligami dan lelaki boleh menyayangi serta membahagikan nafkahnya kepada beberapa orang wanita di dalam satu masa. Berlainan pula dengan wanita, sifatnya apabila berkahwin mudah untuk setia kepada satu pasangan sahaja.

Situasi masyarakat berpoligami ini dapat dilihat di dalam sejarah ketamadunan manusia sejak dari dahulu lagi, hatta sebelum datangnya nabi Muhammad SAW.

Malah, semua kitab suci agama sebelum turunnya al Quran sudah berbicara soal poligami kecuali di kitab agama Buddha. Walaupun begitu di dalam kitab Tripitaka tidak memiliki ayat jelas mengenai larangan poligami.

Di samping itu terdapat catatan yang menyebut bahawa Siddharta Gautama Buddha juga pada awalnya berpoligami. Mengikut catatan sejarah China mengatakan dia memiliki tiga isteri iaitu Yashodhara, Gotami dan Manohara. Manakala mengikut cacatan lain menyebut Buddha memiliki empat isteri iaitu Yashodhara, Mrijaga atau Gopa, Utpalavarna, dan Gotami.[1]

Jika dilihat di dalam Bible pula, ada ayat yang menceritakan soal poligami para nabi terdahulu, dalam Perjanjian Lama menceritakan Abraham memiliki 3 orang isteri (selain Sarah dan Hagar beliau berkahwin dengan Keturah, Kejadian 25:1), Raja Solomon memiliki 700 orang isteri dan 300 gundik (1 Raja-Raja 11:3)

Di dalam Kejadian bab 29: ayat 22-23, ayat 30, bab 30 ayat 4 dan ayat 9 Yakub berkahwin seramai empat orang isteri. Manakala Daud pula dikatakan berpoligami seramai lapan orang isteri berdasarkan 1 Tawarikh 3: 1-9 dan Samuel 18: 27.

Begitu juga dengan kitab agama Hindu juga terdapat kisah dewa mereka berkahwin ramai seperti Krishna sendiri dikatakan memiliki 16 108 orang isteri. Bapa kepada dewa Rama iaitu raja Dashratha juga berpoligami dan disebut di dalam kitab Ramayana dia memiliki isteri yang bernama Kausalya, Kaikeyi, dan Sumitra.

Di dalam agama Hindu juga membenarkan poligami seperti dalam kitab Baudhayana Dharmasastra, Apastambha Smerti, Yajnavalkya Smerti, Vishnu Smerti, Slokantara, Silakrama, Vrati Sasana, Srimad Bhagavantam, Bhagavanta Purana, Anussana Parwa, Bhavisya Purana, hingga Kamasutra Vatsyayana.

Dalam buku Evolution of Marriage: And of The Family ada menceritakan bagaimana bentuk setiap agama dan tamadun menganjurkan pernikahan. Hakikatnya jelas bahawa sebelum datangnya al Quran, masyarakat dunia sudah mengamalkan hidup dengan berpoligami terutama orang-orang ternama seperti raja dan ketua kabilah. Di Rom, Parsi, Madian, Firaun di Mesir, dan di mana-mana empayar sekalipun sudah direkodkan bahawa berlakunya poligami di dalam masyarakatnya malah pernikahan mereka itu tidak teratur dan tidak memiliki had untuk jumlah isteri mereka. Orang lelaki pada ketika dahulu boleh berkahwin sebanyak mungkin wanita-wanita mereka malah mereka tidak ada garis panduan untuk membangunkan hak keadilan kepada wanita.

Sesungguhnya apabila diturunkan al Quran kepada nabi Muhammad, ia bukanlah kitab yang memperkenalkan poligami kerana jauh sebelum itu manusia telah mengamalkan poligami.

Akan tetapi di dalam al Quran, Allah menyebut supaya lelaki memilih monogami malah menghadkan kepada lelaki supaya tidak boleh melebihi empat orang isteri

Ini sepertimana disebut di dalam surah an Nisa ayat 3 yang bermaksud:

“Nikahilah wanita-wanita (lain) yang kalian senangi masing-masing dua, tiga, atau empat kemudian jika kalian takut tidak akan dapat berlaku adil, kahwinilah seorang saja.”

Ayat ini فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً menekankan akan soal keadilan dan menyarankan supaya lelaki berkahwin seorang sahaja. Al Quran bukanlah kitab yang memperkenalkan poligami tetapi ia adalah kitab yang menghadkan dan mengawal poligami.

Tidak ada dalam mana-mana kitab agama di dunia ini bicara soal berkahwin seorang wanita. Al Quranlah kitab yang pertama menghadkan poligami kepada lelaki. Sekiranya terdapat golongan orientalis yang gemar menuduh Islam agama yang memperkenalkan poligami maka terbuktilah mereka orang yang buta sejarah!

Contoh, jika dikatakan ayat di dalam surah an Nisa ayat 3 ini tidak diturunkan. Kita semua boleh bayangkan apa yang akan berlaku kepada institusi perkahwinan yang masih mengamalkan poligami seperti dahulu iaitu apabila lelaki sewenang-wenangnya boleh memiliki 20 orang isteri, 50 atau 100 orang sekaligus. Kerana tidak ada had yang menghalang mereka untuk berkahwin lebih. Akan tetapi pada hari ini, situasi ini berubah apabila al Quran satu-satunya kitab datang mengawal institusi perkahwinan poligami ini. Ayat ini seakan berada di pertengahan di antara dua isu, iaitu mengawal diantara kemelampauan dalam berpoligami dan juga golongan yang menentang poligami.

Ikut Barat Lebih Baik?

Di barat seperti Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah, dan negara-negara lain seperti Australia, mereka mengharamkan poligami. Malah menjadi kesalahan apabila seorang lelaki itu berpoligami. Menurut mereka poligami itu simbol kerakusan nafsu seorang lelaki dan penghinaan kepada perempuan. Akan tetapi, perempuan simpanan atau hubungan seks dengan perempuan lain tanpa perkahwinan bukan satu penghinaan atau kerakusan nafsu bagi mereka.

Muthakhir ini ramai golongan feminisme memperjuangkan hak wanita dengan beranggapan poligami ini sudah tidak relevan. Malah mengikut mereka acuan barat itu lebih menepati kehendak institusi kekeluargaan semasa.

Sekiranya kita berbicara soal ini dengan mengetepikan hukum agama. Sebenarnya cara barat sangat menguntungkan pihak lelaki. Mana tidaknya sekiranya seorang lelaki dibenarkan hanya berkahwin seorang sahaja dan dibenarkan untuk memiliki perempuan simpanan dan boleh berfoya-foya dengan wanita lain sehingga mengandung dan lebih menarik lagi dia tidak perlu bertanggunjawab pun ke atas wanita tersebut. Sekiranya wanita simpanan itu mengandung, si lelaki tidak ada apa-apa hak ke atasnya dan undang-undang tidak akan melindungi hak wanita tersebut.

Malah sekiranya wanita itu mengajak lelaki itu berkahwin sekalipun dengan membawa bukti DNA anak itu adalah anak dari lelaki tersebut, lelaki itu memiliki alasan yang kukuh untuk menolak dengan alasan dia sudah memiliki isteri dan undang-undang mengharamkan dia untuk berpoligami. Dan sekiranya dia berpoligami maka boleh dikenakan tindakan yang berat. Oleh itu pihak lelaki boleh memanafaatkan ruang ini untuk terus berfoya-foya dengan puluhan perempuan simpanan di luar sana.

Malah angka kes anak luar nikah begitu besar di barat. Anak-anak yang dilahirkan oleh perempuan simpanan tidak mendapat hak selayaknya. Malah jika ditanya kepada perempuan simpanan ini semua, mereka majoritinya bersedia untuk menjadi isteri kedua asalkan pihak lelaki boleh bertanggunjawab ke atasnya.

Sesungguhnya cara barat ini menguntungkan lelaki manakala cara Islam pula menguntungkan wanita. Ini kerana Islam datang mengisi tuntutan fitrah lelaki dengan mengizinkan mereka berpoligami disamping memberi garis panduan yang sangat ketat bagi seorang lelaki yang mahu berpoligami. Islam menegaskan supaya mereka perlu berlaku adil, memberi nafkah, memberi giliran, dan memberi pembahagian faraid (harta) kepada mereka. Ini kerana, poligami dalam Islam adalah mengambil amanah untuk memikul tanggunjawab terhadap isteri-isteri.

Kenapa Wanita Tidak Dibenarkan Poliandri?

Ramai juga yang mempersoalkan mengapa wanita tidak boleh berpoliandri (memiliki suami ramai pada satu masa) seperti lelaki. Banyak hikmah di sebalik larangan ini di dalam Islam.

Pertama, jika dilihat seorang lelaki memiliki empat isteri, mereka akan tahu untuk ber-bin-kannya kepada nama ayahnya. Akan tetapi sekiranya seorang isteri memiliki empat suami, macam mana mereka mahu ‘bin’kan anaknya itu kelak? Adakah dengan menyenaraikan kesemua nama suami-suaminya? Sebagai contoh Anis bin suami A, suami B, suami C, suami D.

Mungkin ada yang akan mengatakan, dia boleh di ‘bin’kan dengan nama ibunya sahaja. Persoalanya, tamadun manakah yang menggunakan nama ibu sebagai nama keluarga (ber bin kan) kepada anaknya?[2]

Kedua, seorang lelaki yang memiliki empat isteri tetap boleh melakukan kerja dan tugas sebagai seorang suami kepada keempat isterinya. Cuba ditukar, seorang isteri memiliki empat suami melakukan kerja dan tugas sebagai seorang isteri kepada empat atau lima orang anak-anaknya bagi satu keluarga. Dan dia memiliki empat keluarga. Adakah di sempat melakukan kerja dan tugas sebagai seorang isteri kepada empat keluarga yang berbeza-beza?

Ketiga, mengikut kajian, seorang lelaki yang memiliki empat isteri dan mereka tidak melakukan hubungan luar selain daripada itu, didapati dia sihat dan tidak mendapat penyakit kelamin. Manakala jika seorang isteri yang sering bertukar-tukar pasangan (suami ramai) mudah mendapat penyakit kelamin seperti Chlamydia Trachomatis dan Gonnorrhea dan akan berjangkit kepada pasangannya.

Keempat, sekiranya seorang lelaki memiliki empat isteri dia boleh menggilir para isterinya setiap masa kerana orang lelaki tidak didatangi haid. Sekiranya isteri pertamanya haid maka dia boleh memilih isteri-isteri yang lain. Manakala sekiranya seorang isteri yang memiliki empat suami, dan dia didatangi haid, bagaimana dengan situasi keempat-empat suaminya itu?

Kelima, seorang suami berkahwin empat, dia menginginkan lima orang anak bagi setiap isterinya. InsyaAllah dia akan dapat melakukan untuk itu. Manakala jika seorang wanita memiliki empat suami dan masing-masing suaminya mahukan lima orang anak. Bagaimana dengan situasinya? Si isteri mengauli suaminya dan mengandung sembilan bulan dan buat ujian DNA maka dia melahirkan seorang bagi anak suami A. Habis pantang dan seterusnya mengandung pula sembilan bulan dan lakukan ujian DNA, dia melahirkan anak bagi suami C. Habis pantang, mengandung pula sembilan bulan dan ujian DNA dia melahirkan anak kedua bagi suami C. Dan begitulah seterusnya. Soalnya, bagaimana situasi dan kondisi perempuan ini? Hidup wanita yang poliandri ini akan musnah disebabkan tekanan dan stress.

Malah kita sudah memiliki rekod dari pengamal poliandri dari sebahagian masyarakat Tibet dan juga puak-puak yang mendiami Himalaya seperti puak Sherpa, Bhutia dan Lepcha yang kebanyakannya mengamalkan poliandri pada suatu ketika dahulu. Akan tetapi pada hari ini amalan ini mula menukar corak hidup mereka dan meninggalkan amalan poliandri yang pernah menjadi budaya dan cara hidup puak-puak tersebut.

Hujah ini menunjukkan bahawa poliandri ini tidak praktikal kepada wanita. Malah ia boleh menyebabkan rosaknya hubungan nasab dan menyanggahi fitrah mereka sendiri.

Islam Dan Poligami

Islam adalah agama yang menuntun fitrah manusia. Islam juga mempertahankan maruah dan mengangkat nilai seseorang wanita. Cuba tanyalah apa sekalipun kepada wanita yang membenarkan poligami mengenai syarat yang dia akan tentukan kepada si suami supaya berlaku adil kepadanya. Nescaya syarat-syarat yang dikemukakan itu tidak akan bercanggah dengan syarat yang Islam tetapkan. Islam menggariskan agar berlaku adil kepada isteri-isteri mereka iaitu memberi hak kepada yang berhak, memberi nafkah, membahagikan masa, harta, kasih sayang, giliran dan sebagainya.

Adapun al Quran juga telah mengkhabarkan mengenai seorang suami tidak boleh berlaku adil kepada isteri-isterinya, firman Allah yang bermaksud:

“Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya); oleh itu janganlah kamu cenderung dengan melampau (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti benda yang tergantung (di awan-awan); dan jika kamu memperbaiki (keadaan yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan yang zalim), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah an Nisa: 129)

Ayat ini dilihat seakan bercanggah dengan ayat 3 yang menyebut “sekiranya kamu bimbang tidak dapat berlaku adil maka kahwinlah satu”. Sebenarnya ayat ini berbincang konsep adil dari dua sudut yang berbeza. Dalam surah an Nisa ayat 3 Allah sedang berbicara di dalam soal keadilan sudut nafkah zahir, iaitu harta dan juga kemampuan. Manakala di dalam ayat ke 129 pula Allah berbicara dari sudut perasaan yang mana manusia tidak dapat berlaku adil dari sudut perasaan sayangnya kepada isteri.

Malah perkara ini normal. Begitu juga ibubapa yang memiliki tujuh orang anak, nescaya perasaan sayangnya kepada anak-anak itu berbeza-beza. Dan akan ada salah seorang darinya dianggap anak emas yang mereka sayangi. Perasaan sayang terhadap anak kita pun ada berbeza-beza. Begitu juga perasaan sayang kepada isteri-isteri. Itu adalah lumrah manusia.

Poligami juga membuka banyak ruang penyelesaian di antara hubungan suami dan isteri. Sebagai contoh, kita sedia maklum bahawa wanita dan lelaki terdedah kepada sakit dan ketidakmampuan dalam hubungan kelamin. Jika suami tidak mampu dari segi seks, si isteri boleh menuntut dipisahkan perkahwinan mereka. Akan tetapi sekiranya si isteri tidak berkemampuan dari segi seks, amat tidak wajar wanita yang lemah dan sakit ditinggalkan begitu sahaja. Namun, dalam masa yang sama naluri suami juga hendaklah diraikan. Poligami cara Islam dapat menyelesaikan masalah ini.

Begitu juga jika si isteri mandul, apakah patut suami menceraikannya? Poligami sebagai penyelesaian keinginan kepada zuriat keturunan. Di dalam dua keadaan ini, poligami adalah penyelesaian yang terbaik. Di samping itu, dalam Islam menetapkan syarat yang agak berat kepada lelaki yang mahu berpoligami dan mereka harus mengikut apa yang telah diperintahkan oleh Allah.

Apa yang paling utama adalah dengan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan. Sekiranya lelaki itu mengikuti apa yang digariskan oleh al Quran dan Sunnah nescaya isteri-isteri mereka akan merasai keadilan yang diaturkan oleh Allah. Akan tetapi sekiranya tidak, maka ia boleh merosakkan institusi kekeluargaan itu sendiri.

Kehancuran institusi kekeluargaan itu bukanlah disebabkan acuan yang Allah dan rasul tetapkan. Tetapi disebabkan sikap manusia yang merosakkannya dengan melanggar apa yang Allah dan rasul tetapkan. Analoginya adalah sebuah kereta Ferrari yang mewah dan bagus dipandu oleh pemandu yang tidak berhemah dan berlaku kemalangan. Yang bermasalah bukan kereta itu, tetapi pemandu tersebut yang tidak mengikut aturan yang ditetapkan.

Ada juga yang timbulkan alasan bahawa poligami ini tidak bagus kerana dalam media massa sering tonjolkan bahawa poligami ini bermasalah. Satu perkara yang perlu diperbetulkan minda kita apabila berhadapan dengan media adalah, kebanyakan media akan melaporkan sesuatu masalah yang jarang berlaku dan kemalangan yang tidak baik. Contohnya, media akan memaparkan kes-kes perceraian antara suami dan isteri. Pertama, Ini kerana kes bercerai jarang berlaku dan kedua, media hanya fokus kepada masalah. Mana mungkin media akan melaporkan “pada hari ini 1 juta pasangan di Malaysia masih kekal dalam perhubungan kekeluargaan” atau berita “pada hari ini 30 000 pesawat di seluruh dunia sampai ke destinasi yang dituju” berbanding dengan laporan perceraian atau laporan mengenai pesawat yang terkandas atau berbahas.

Oleh itu, hakikatnya golongan yang berpoligami ramai yang tidak bermasalah berbanding dengan yang bermasalah. Demikian itu golongan yang berpoligami juga perlu mempromosi kelebihan dan kebaikkan kehidupan mereka dalam berpoligami agar dapat meneutralkan serangan media terhadap poligami dalam Islam.

Poligami Kerana Nafsu?

Adapun sebahagian orang kita selalu menyebut Nabi Muhammad pada hayatnya berpoligami dengan janda-janda tua. Janda yang kematian suami ketika berjihad dan baginda kahwin bukan kerana nafsu. Tidak sama dengan orang lelaki yang berpoligami sekarang kerana nafsu.

Pertama, walaupun benar nabi berkahwin dengan kesemua janda kecuali Aisyah, tetapi di dalam riwayat menceritakan majoriti isteri baginda masih muda kecuali Ummu Salamah dan Saudah sahaja. Dan tidak salah untuk berpoligami dengan anak dara, malah ada hadis nabi menyebut yang bermaksud:

“Hendaklah kamu mengahwini anak dara. Ini kerana mereka lebih baik perkataannya, lebih subur rahimnya dan lebih redha dengan yang sedikit”. (Ibn Majah, dinilai hasan dalam al-Silsilah al-Sahihah no 1520)

Orang mempersoalkan, lelaki sekarang ini poligami kerana nafsu. Jawapanya, ya, kerana lelaki dan perempuan masing-masing memiliki nafsu. Harus adakah cara untuk membuang nafsu? Dan adakah berpoligami itu suatu kesalahan? Sekiranya tidak salah mengapa harus ia dipandang serong? Adakah masyarakat kita lebih meredhai hubungan luar nikah seperti barat membenarkan perempuan simpanan berbanding seorang lelaki berpoligami?

Yang penting adalah macam mana mahu menguruskan nafsu mengikut aturan al Quran dan Sunnah. Ini kerana manusia tidak dapat membuang nafsunya selagimana dia masih hidup.

Kesimpulan

Al Quran bukanlah kitab pertama yang memperkenalkan poligami. Al Quran datang dengan menetapkan had dan juga menegaskan supaya lelaki memikirkan soal keadilan terlebih dahulu. Adapun golongan yang menuduh poligami sudah tidak relevan dan menindas wanita, hakikatnya pengharaman poligami seperti di Barat yang jelas menindas wanita. Malah, antara hikmah Allah hanya membenarkan lelaki sahaja berpoligami adalah disebabkan fitrah lelaki sudah dicipta sedemikian.

Ahmad Iqram Mohd Noor


Nota Kaki:

1. Lihat E. A Wallis Budge, (1923). Baralam and Yewasef: Being The Ethiopic Version of A Christianized Recention of The Buddhist Legend of The Buddha and The Boddhisattva, Cambridge Universiti Press, USA, hlm xlv / Lihat Amamath Thakur, (1996). Buddha And Buddhist Synods In India And Abroad, abhinav publications, New Delhi, hlm 24
2. Kecuali Isa Ibni Maryam

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close