Kristian

Inilah Sebab Mengapa Islam Galakkan Umatnya Berkahwin

Salah satu fitrah yang Allah tanamkan ke dalam diri manusia adalah keinginan untuk memiliki pasangan dan juga nafsu syahwat (keberahian) terhadap pasangan. Fitrah ini tidak dapat dibuang dan ia akan ada di dalam setiap diri manusia.

Islam melarang umatnya bersifat ekstrem untuk menolak fitrah ini. Ada satu hadis menceritakan tiga orang sahabat yang salah seorang dari mereka berkata, aku akan solat malam dan tidak tidur. Yang lain berkata, aku akan puasa dan tidak berbuka (makan). Yang ketiga berkata, aku tidak akan menikah dengan wanita. Nabi SAW menegur tindakan ketiga-tiga mereka.

Sabda Nabi SAW:

أنا أصوم وأفطر، وأقوم وأنام، وأتزوج النساء، فمن رغب عن سنتي فليس مني

“Aku solat malam tapi juga tidur, aku puasa tapi juga berbuka, dan aku menikahi wanita. Barangsiapa yang membenci sunnahku maka dia bukan daripada kalanganku.” (riwayat Bukhari dan Muslim)

Ini menunjukkan bahawa perkahwinan adalah asas dan tuntutan di dalam Islam. Hadis ini dituntut kepada semua tidak mengira pembahagian taraf seperti sebahagian agama lain.

Agama Yang Melarang Berkahwin!

Di dalam sesetengah agama ada hukum yang melarang berkahwin terutama golongan agamawan seperti monastik (sami, bikhu, tok cha) dan juga paderi. Mereka dianggap sebagai kelompok yang perlu mengikut disiplin agama yang memiliki hukum khusus terhadap mereka (monastic). Hukum ini tidak pula untuk orang awam yang menganut agama mereka.

Antaranya dapat dilihat di dalam agama Buddha melarang sami mereka dari berkahwin kerana perbuatan itu terikat dengan hukum dalam kitab Vinaya Pitaka yang melarang para bikhu dan bikhuni dari berkahwin. Begitu juga monastik di dalam agama Jainisme di India para nirgrantha (sami) mereka juga tidak dibenarkan berkahwin.

Di dalam agama Kristian pula, aliran yang tidak membenarkan paderi mereka berkahwin adalah denominasi Roman Katolik. Menurut mereka, di dalam Catholic Answer ada menyebut bahawa peraturan yang tidak membenarkan paderi berkahwin tetap terikat walaupun paderi itu melakukan perkahwinan sivil, atau keluar daripada denominasi ke denominasi (aliran) Kristian lain bahkan jika ia murtad dari iman Kristian sekali pun tetap masih terikat dengan peraturan tersebut.[1]

Kesan dari mengekang fitrah ini, dapat dilihat kes melibatkan agamawan yang tidak dibenarkan berkahwin (disebabkan suruhan agama) seperti kes pencabulan seksual dikalangan agamawan ini sangat membimbangkan. Senari kes di bawah ini adalah kes pencabulan kanak-kanak di bawah umur.

Sebagai contoh di German dilaporkan di dalam The New York Times mengatakan lebih daripada 3600 kanak – kanak berusia 13 tahun ke bawah telah menjadi mangsa pencabulan seksual paderi Katolik dalam masa 7 tahun.[2]

Di Pennsylvania sahaja, 1000 kes pencabulan seksual kanak – kanak melibatkan 300 paderi dilaporkan dalam masa 70 tahun.[3]

Lebih separuh daripada paderi – paderi senior negara Belanda didapati menyembunyikan pencabulan seksual kanak – kanak antara tahun 1945 dan 2010.[4]

Dalam satu pendedahan yang mengejutkan baru – baru ini, ketua Gereja Katolik terbesar Australia, Cardinal George Pell yang juga merupakan pemuka ketiga paling senior Vatican turut didapati bersalah mencabul budak koir gereja berumur 13 tahun lebih 2 dekad lalu.[5]

Itu hanya angka yang dilaporkan melibatkan dengan kanak-kanak sahaja. Belum pendedahan yang melibatkan dikalangan mangsa orang dewasa dan kes suka sama suka.

Sebab itu wujud konflik dan perdebatan yang besar di dalam Kristian tentang peraturan paderi tidak boleh berkahwin. Mengikut denominasi Kristian selain dari Katolik, agamawan mereka dibenarkan berkahwin. Terutama di dalam denominasi Protestan, pastor mereka boleh berkahwin dan begitu juga aliran Kristian yang lain.[6]

Kesimpulan

Islam tidak mengajar, jika seseorang ingin menjadi seorang yang wara’ atau agamawan atau seorang yang dekat dengan agama itu hendaklah menjadi keras dan perlu menyanggahi fitrah. Sepatutnya orang yang dekat dengan agama inilah perlu hidup memiliki pasangan dan keluarga supaya mereka dapat membimbing ahli keluarganya dekat dengan agama.
Selain itu ia dapat mengurangkan insiden dan peristiwa seperti yang berlaku ke atas paderi Katolik yang dipaksa untuk tidak boleh berkahwin.
Nota kaki:


[1] https://www.catholic.com/qa/why-cant-a-priest-ever-marry
[2] https://www.nytimes.com/2018/09/12/world/europe/german-church-sex-abuse-children.html?module=inline
[3] https://www.nytimes.com/2018/08/14/us/catholic-church-sex-abuse-pennsylvania.html?module=inline
[4] https://www.theguardian.com/world/2018/sep/16/dutch-catholic-church-accused-of-widespread-cover–up
[5] https://www.nytimes.com/2019/02/25/world/australia/george-pell-catholic-church-abuse.html

[6] https://wol.jw.org/ms/wol/d/r118/lp-ml/2017047

R&D MRM

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close