perbandingan agama

Lambang Paling Ditakuti Masyarakat Malaysia bukan Salib, Tapi Nombor Empat

Apabila timbul isu mengenai lambang salib gergasi baru – baru ini, pelbagai reaksi dan sindiran yang dilontarkan kepada masyarakat Malaysia beragama Islam.

Muslim Malaysia dianggap terlalu takut dan fobia terhadap lambang tersebut. Lambang salib dikatakan sebagai lambang yang paling ditakuti di tanah air.

Namun hakikatnya, terdapat satu lambang yang paling ditakuti dan dijauhi oleh masyarakat Malaysia. Ketakutan terhadap lambang tersebut menjadi satu ciri unik di ribuan bangunan binaan di tanah air selama puluhan tahun.

Nombor 4 diganti dengan ‘3A’

Lambang yang paling ditakuti masyarakat Malaysia sebenarnya bukan salib, tapi nombor empat.

Tetraphobia

Fenomena ketakutan terhadap nombor empat ini begitu dikenali ramai kerana ia dipercayai secara meluas oleh masyarakat Cina, Jepun, dan Korea. Lantaran itu, fobia ini diberikan nama khas yang tersendiri: tetraphobia.

Sebab itu jika kita melihat di dalam bangunan tinggi seperti kompleks, pejabat, hotel, kondominum, kebiasaan di tingkat 4, 14, 24 dan lainnya akan diganti dengan 3A, 13A, dan 23A. Hal ini untuk mengelak nasib malang dari konotasi angka tersebut. Walaupun tukar kepada nama 3A tetapi realitinya tetap berada di tingkat 4.

Image result for tetraphobia
Tiada nombor 4 di lif bangunan

Ada Apa Dengan Angka 4?

Di dalam kepercayaan masyarakat cina, mereka memiliki kepercayaan kepada kata-kata membawa doa. Dari hal itu muncul kepercayaan bagi setiap perkataan yang sebutanya mirip dengan sesuatu nama kepada benda baik maka ia juga akan dianggap baik dan begitu di sebaliknya.

Sebagai contoh perkataan buku di dalam bahasa cina disebut Shū (书) yang juga dekat dengan perkataan kalah yang disebut Shu (输). Oleh kerana perkataan buku Shū itu memiliki konotasi yang hampir sama dengan perkataan kalah maka timbul kepercayaan yang setiap kali pertandingan tidak boleh membawa buku kerana ia akan membawa kekalahan. Begitu juga ketika berjudi, mereka pantang ada buku kerana menganggap mengundang kekalahan.

Konsep ini secara mudahnya diistilahkan seperti ‘bertawasul’ kepada nama benda. Bukan kepada inti benda itu tetapi oleh kerana namanya memiliki hampir persamaan dengan maksud-maksud tertentu yang mereka kehendaki. Jika konotasi itu berbunyi dekat dengan perkataan baik maka ia dianggap tuah.

Image result for tetraphobia
Nombor bilik yang diselang nombor 4.

Hal ini berlaku antaranya disebabkan masyarakat cina memiliki penyebutan perkataan yang hampir dekat diantara satu sama lain. Di atas sebutan pinyin satu-satu perkataan jika intonasinya berbeza maka ia boleh berubah kepada maksud lain walau bunyinya hampir sama. Perkara ini tidak berlaku di dalam bahasa Melayu dan Inggeris kerana konotasi perkataan bagi setiap sesuatu benda itu memiliki sebutan yang agak berbeza dengan kaya penyebutanya.

Angka 4 Mati!

Secara asasnya masyarakat Cina amat mengambil berat mengenai angka kerana bagi mereka angka memiliki elemen positif dan negatif bergantung kepada nama angka tersebut. Hal ini tergolong dalam ketegori membawa tuah dan nasib.

Mereka mempercayai bahawa setiap angka memiliki maksud tersendiri kecuali angka 1 yang tidak memiliki apa-apa penafsiran. Dalam banyak-banyak angka, angka yang dianggap negatif satu-satunya adalah angka 4. Mereka mempercayai bahawa angka 4 adalah angka yang membawa sial dan memiliki elemen yang negatif.

Image result for number 4
Nombor 4 dianggap angka sial

Ini kerana mereka mempercayai bahawa angka sì (四)=4 ia mempunyai bunyi yang sama dengan 死 ( sǐ ) yang membawa maksud mati, nombor empat telah menjadi nombor malang bagi budaya orang Cina, Jepun, Korea dan Viatnam. Berlainan pula dengan angka bā (八)= 8 mempunyai bunyi yang sama dengan (fā) yang membawa maksud kemewahan. Dalam dialek cantonese pulak, bunyi bā disebut sebagai ‘baat’ dan sama bunyinya dengan ‘faat’ yang bermakna masa depan yang cerah.

Kesimpulan

Di dalam Islam tidak ada kepercayaan kepada angka boleh membawa sial.

Pihak pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, dalam kajian ‘Adakah Angka Tertentu Boleh Bawa Nasib Malang?’, menyimpulkan:

Islam melarang umatnya daripada mengaitkan hari tertentu, atau bulan tertentu, atau kejadian tertentu, mahupun angka tertentu kepada sesuatu perkara malang. Hal ini seperti seseorang mengaitkan angka tertentu dengan nasib malang dan sial yang dilaluinya. Begitu juga seperti mengaitkan bulan-bulan tertentu dengan nasib malang lalu menghindari daripada mengadakan majlis-majlis tertentu pada bulan tersebut.

Firman Allah yang bermaksud:

“Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya).” (Surah al-Talaq: 3)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close